Fındık Nasıl Yetişir?
Fındık nasıl yetişir? sorusuna cevap arayanlar mutlaka yazımıza göz atmalılar. İnce detayına kadar her noktaya değindik. Sadece fındığın yetiştirilmesi hakkındaki soruya değil başka sorulara da cevap bulacaksınız.
Ülkemizin en büyük gelir kaynaklarından biri fındıktır. Özellikle Batı Karadeniz’de üretimin büyük payını almaktadır. Buna etken olan Karadeniz’in iklim koşulları, fındık için tam ideal yetişme bölgesidir. Diğer yandan birçok kişinin aklında Fındık nasıl yetişir? sorusu yer almaktadır. Fındık nasıl yetişir? için gerekli tüm etkenler ve daha fazlası yazımızın detayında ulaşabilirsiniz.
Fındık Çeşitleri
Fındık gerek tatlılarda, gerek yemeklerde, gerekse tek başına atıştırmalık olarak birçok alanda çok tercih edilen bir üründür. Lezzet ve fayda yönünden gönülleri fethetmektedir. Özellikle Batı Karadeniz Bölgesi’nde çiftçilere iş imkânı da sunmaktadır. Değeri oldukça fazla olan fındığın çeşitleri üç ana başlık altında toplanmaktadır. İşte fındık çeşitleri;
1-) Yuvarlak Fındıklar
Adından anlaşıldığı üzere yuvarlak şeklinde olan fındık grubudur. Fındıkların boyutları ve kalınlıkları birbirine benzemektedir. Besin olarak kaliteli olurlar ve çok tercih edilirler. Bu gruba ait olan çeşitler; Palaz fındık, Mincane fındığı, Kan fındığı, Cancava fındığı, Kalınkara fındığı, Foşa fındık, Çakıldak fındık
2-) Sivri Fındıklar
Şekil olarak uzunluğu genişliğinden biraz fazla olan fındıklardır. Bu fındıkların alt kısmı sivridir. Üretimi kolaydır ve verimliliği fazladır. Bu gruba ait olan çeşitler yuvarlak fındık grubuna göre daha azdır. Bunlar; Sivri fındık, İncekara fındık, Kuş fındığı
3-) Badem Fındıklar
Bu grubun özelliği şekil olarak uzunluğunun genişliğinden oldukça fazla olmasıdır. Boyut olarak büyük olsa da verimliliği düşüktür. Bu grubun üyeleri; Yassı badem fındığı, Yuvarlak badem fındığı
Fındık Nasıl Yetişir?
1-) Fındığı Doğru İklimde Yetiştirmek
Fındık, yağışlı ve nemli iklimleri sever ve verimli olurlar. Buna en uygun bölge Karadeniz Bölgesi’dir. Diğer bölgelerde yetişme imkânı vardır ancak gerekli suyu yağıştan alamadığı için fazla sulama gerektirir. Bu da iş gücünü ve maliyeti arttırır. Buna karşın verimde de düşme olur.
2-) Dikim Öncesi Hazırlık
Fındık yetiştirmek için en önemli unsur arazi seçimini doğru yapmaktır. Nemli ve humuslu toprağa sahip olan araziyi seçmek gerekir. Fındık yetiştiriciliğinde önemli bir diğer aşama ise dikim yapılacak arazinin dikime hazırlanmasıdır. Toprağın sadece üzerinde ki otlar değil kökleri de temizlenmelidir. Bir sonra ki aşama suyu korumak için tedbir alınmasıdır. Özellikle eğimli arazilerde yağmur suyunun akıp gitmesini engellemek için teras yapılmalıdır. Daha sonra topraktan test alınıp eksik olan vitaminler ve fazla olan değerler tespit edilip ona göre önlemler alınmalıdır.
3-) Dikilecek Fındığın Çeşidini Seçmek
Yazımızda belirttiğimiz fındığın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler arasından ihtiyaca ve araziye göre hangisinin dikileceğini seçmek gerekmektedir. İklim ve konum koşullarına göre en uygun fındığı bulmak daha fazla verim almamıza olanak sağlayacaktır.
4-) Fidan Dikimi
Seçilen fidan zarar vermeden dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Çıkarıldıktan sonra eğer kökte zarar görmüş kısım varsa dikkatli bir şekilde kesilmelidir. Bu işleme “ Dikim Budaması” denilmektedir. Budaması yapılan fidan çok bekletilmeden dikimi yapılmalıdır. Sonbahar ayları fındık için en ideal aylardır.
5-) Budamanın Yapılması
Budamanın doğru yapılması fındığın ömrünü ve verimini arttırır. Dikimde olduğu gibi budamada da en ideal zaman sonbahar aylarıdır.
6-) Gübrelemenin Yapılması
Her üründe olduğu gibi fındıkta da gübre kullanımı fidanın sağlı açısından önemlidir ve verimi arttırır. Doğru etkiyi almak için doğru gübreyi kullanmak gereklidir. Bunun için en başta yapılan toprak testine göre doğru gübre kullanılmalıdır.
7-) Hasat Yapılması
İki tür hasat şekli bulunmaktadır. Bunlar; silkme ve elle toplamadır. Silkme ile toplamak için gerekli alan genellikle olmadığı için elle toplanmaktadır. Her iki yöntemde de dikkatli olunmalıdır. Bu aşama biraz zahmetlidir.
😎 Harman
Fındıklar hasat edildikten sonra toplanır ve harman alanına taşınır. Harman alanına taşıdıktan sonra serilir ve güneşte belli aralıklarla karıştırılarak kurutulur. Kuruyan fındıklar patozdan geçirilir ve temizlenir.
9-) Saklanması
Hazır olan fındıklar ısı derecesi ve nem oranı düşük bir alanda saklanmalıdır. Saklama koşulları fındığın ömrü için önemlidir.
Bu yazımızda birçok faydası olan ve ülkemizin önemli kaynaklarından biri olan fındığın nasıl yetiştirildiğini anlattık. Bu tarz yazıların devamı için Puckanut’u takipte kalın.