fbpx
WhatsApp-Image-2021-11-20-at-18.40.00.jpeg

Fındık Nerede Yetişir?

Fındık Nerede Yetişir?

 Fındık nerede yetişir sorusuna cevap niteliğinde yazdığımız bu yazıda merak edilen tüm noktalara değineceğiz. Lezzeti ve faydaları ile çok sevilen fındığın yetişme koşullarına ve nerde yetiştiğine dair tüm detaylar bu yazımızda.

 

Fındığın üretim payının büyük bir bölümü Türkiye’ de karşılanmaktadır. Birçok ürün gibi fındığın da kendine özgü yetişme şartları bulunmaktadır. Fındık nemli ortamda yetişir ve humuslu toprak sever. Düzenli yağışa ihtiyaç duyar. Tüm bu şartlardan sonra Fındık nerede yetişir? sorusuna detaylı cevap vereceğiz.

Fındığın Tarihçesi

 Fındığın adı ilk olarak Antik Çağ’da “Pontik” olarak geçiyordu. Çünkü kayıtlara göre o zamanlarda Karadeniz’in adı “Pont Ekinus” olarak geçmekteydi ve fındık, Karadeniz’den yayıldığı için “Pont Ekinus” tan türeyerek Pontik olmuştur. Böylelikle fındığın tarihi milattan önceye dayanmaktadır. Bulunan kaynaklarda fındığın beş kutsal meyveden biri olduğu yazılmaktadır. Antik Çağ’a ait kaynaklarda fındığın Doğu Karadeniz’den yayıldığı ve fındık yağının çıkarıldığı yazılmaktadır. Türklere ait, fındık ağacının yer aldığı en eski destan Uygur Destanı olduğu bilinmektedir. Tedavi edici özelliği ile bazı hastalıklar için ilaç olarak kullanıldığı bazı eserlerde yer almaktadır. 1700’lerde fındık ihraç edilen ürünler arasında yer almaktaydı. 1900’lere gelindiği zaman fındık satıcılığında Türkiye zirveye yerleşmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nde fındığa önem verilerek yetiştirilen illerin sayısı arttırılmış ve vergi şartı değiştirilmiştir. Fındık fidanlarının satışı yasaklanmış ve birçok birlik kurulmuştur.

Fındık Nerede Yetişir?

Sert kabuklu meyve olan fındık, gerek atıştırmalık olarak ara öğünlerde, gerek çikolata-şekerleme gibi gıda sanayisinde, gerekse mutfaklarda sıklıkla tercih edilmektedir. Dünya çapında büyük ilgi görmektedir. Kararında tüketildiği zaman vücuda faydaları saymakla bitmez.

Dünya çapında fındıkların %75’i Türkiye’de üretilmektedir. 1700’lerden itibaren ihraç edilen ürünler arasına girmiştir. Cumhuriyet döneminden itibaren daha da önem verilerek fındık üretiminde en önde gelen ülke konumuna gelindi.

Kısaca fındık; ılıman iklimde, yağışlı bölgelerde ve humuslu topraklarda yetişmektedir.

Türkiye’de Fındık

Türkiye’de fındık Karadeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Çünkü fındığın istediği tüm koşullar bu bölgede karşılanmaktadır. Bu duruma en büyük etken, Karadeniz Bölgesi’nin yağışın düzenli ve toprağın humuslu olmasıdır. Fındık denildiği zaman akıllara ilk Ordu ili gelmektedir. Ordu adeta fındık cennetidir. Orta ve Batı Karadeniz’de fındık yetişen diğer illerimiz; Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli’dir. Doğu Karadeniz’de fındık yetişen ilerimiz; Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin’dir. Diğer bölgelerde yetişmez, yetişse dahi aynı kalitede olmaz. Ayrıca fazla sulama gerektirdiği için maliyet artar ve ekstradan güç gerektirir.

Dünyada Fındık

 Fındık Dünya üzerinde Kuzey Yarım Küre’de yetişmektedir. Ilık havayı sevdiği için ılıman iklim kuşağı üzerinde yer alan ülkelerde yetişmektedir. Yabani ve kültürel fındık türleri farklı ülkelerde yer almaktadır. Fındık üreten ülkeler arasında Türkiye başta olmak üzere başka ülkeler de yer almaktadır. Dünyada fındık üretim sıralamasında ilk beşinde sırasıyla; Türkiye, İtalya, Azerbaycan, ABD, Çin yer almaktadır. Verimlilik açısından yapılan sıralamada ise ilk sıra ABD’nindir. Türkiye’nin verimlilik oranının düşük olmasının nedeni Karadeniz’in coğrafik yapısının engebeli olması ve geleneksel tarım yöntemlerinin devam ettirilmesidir.

Dünya’da fındık yetişen ülkeler; Türkiye, İtalya, Azerbaycan, ABD, Çin, Gürcistan, İran, Fransa, Şili, İspanya, Polonya, Sırbistan, Kırgızistan, Özbekistan, Hırvatistan, Beyaz Rusya, Romanya, Tacikistan, Yunanistan’dır. Fındık üretimi yapan başka ülkeler de vardır ancak miktar oldukça azdır.

Bu yazımızda Fındık nerede yetişir? sorusuna cevap vermeye çalıştık. Fındığa dair birçok detay bu yazımızda yer almaktadır. Bu tarz yazıların devamı için Puckanut’u takipte kalın.

Leave a Comment

Your email address will not be published.